Gastronomia sezonowa: jak zredukować koszty?

0
231

Czy marzysz o biznesie gastronomicznym lub chcesz rozbudować już istniejący lokal o nowe usługi? Sezonowy punkt sprzedaży to strzał w dziesiątkę. Oczywiście pod warunkiem, że dobrze go zorganizujesz. Najlepiej postaw na mobilność. Kontener gastronomiczny nie tylko da Ci swobodę w prowadzeniu biznesu, ale także pomoże zoptymalizować koszty lokalowe. Jak to wygląda w praktyce?

Jak wygląda kontener gastronomiczny?

Oferta takich mobilnych obiektów poszerza się z roku na rok. Producenci kontenerów odpowiadają m.in. na potrzeby przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Kontener zaprojektowany z myślą o sprzedaży i serwowaniu posiłków może zostać dostosowany do specyfiki i stylu niemal każdej działalności.

Choć kontenery gastronomiczne już od jakiegoś czasu wpisują się w krajobraz turystycznych miejscowości, stosowane w nich rozwiązania są stale udoskonalane. Dzięki modułowości te konstrukcje mogą tworzyć duże kompleksy restauracyjne czy barowe. Znajdzie się w nich miejsce zarówno na zaplecze kuchenne, jak i strefę dla gości czy pomieszczenie socjalne dla zespołu kelnerów.

Kiedy kontener gastronomiczny ma sens?

W kontenerze można zaaranżować niemal wszystkie typy działalności gastronomicznej – od typowych food trucków przez bary kanapkowe, restauracja czy kawiarnie. Taki mobilny obiekt doskonale sprawdza się w wymiarze sezonowym, kiedy natężony ruch turystyczny w atrakcyjnej lokalizacji może przynieść znaczne zyski.

Kontener gastronomiczny można wykorzystać jako miejsce do serwowania lodów, gofrów, sałatek czy kawy na wynos, a to dopiero początek możliwości. Ponadto taki obiekt może być wyposażony w system grzewczy – dzięki temu w komfortowych warunkach możesz w nim sprzedawać grzane wino czy ciepłe posiłki w okresie jesienno-zimowym.

Jak można zaoszczędzić na kontenerze gastronomicznym?

Kalkulując opłacalność sezonowej gastronomii, na pewno myślisz o kosztach wynajmu lokalu. Kontener gastronomiczny to lepsza i tańsza alternatywa.

– Klient decydujący się na wynajem kontenera gastronomicznego płaci tak naprawdę tylko za okres najmu. Taki model współpracy pozwala zoptymalizować koszty tymczasowej działalności i cieszyć się większym skokiem przychodów, a w sprzedaży na sezon w końcu o to chodzi – podkreśla ekspert Biura Obsługi Klienta G-CON. – Poza tym mobilny obiekt umożliwia wyjście do klientów. Kontener może stanąć w dowolnej lokalizacji, jak najbliżej traktu turystycznego. Obiekt stacjonarny oznacza znacznie większe ograniczenia w tym zakresie – dodaje.

Jak zorganizować kontener gastronomiczny w wybranej lokalizacji?

Co zrobić, żeby wyposażyć się w kontener gastronomiczny? Najlepiej przejrzeć oferty dostawców z najlepszymi opiniami na rynku i zapoznać się z parametrami oferowanych obiektów. Taki przeznaczony do serwowania posiłków powinien być nie tylko funkcjonalny i odpowiednio przestronny, ale także stabilny i wykonany z wysokiej jakości materiałów – zwłaszcza jeśli ma posłużyć o różnych porach roku.

Poza samym obiektem istotna jest także jakość obsługi dostawcy. Powinieneś móc liczyć na kompleksowe podejście do zamówienia, a w szczególności na dopasowanie obiektu do przedstawionych przez Ciebie potrzeb, transport, posadowienie, a także odbiór kontenera w umówionym terminie.

Co ważne, wynajem mobilnego obiektu pod gastronomię nie wymaga załatwiania żadnych formalności, np. pozwoleń budowlanych. Z tego obowiązku jesteś zwolniony przez 180 dni. Korzystanie z kontenera gastronomicznego przez dłuższy czas wymaga już odpowiedniego zgłoszenia. Jeśli chcesz tego uniknąć, wystarczy, że przeniesiesz konstrukcję w inne miejsce – nawet kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów dalej.

Zanim zamówisz konkretny obiekt, zastanów się nad lokalizacją najlepszą dla Twojego profilu działalności. Określ też docelową grupę klientów (czy będą to plażowicze, czy raczej osoby szukające wzmocnienia podczas spaceru) oraz doprecyzuj warunki pogodowe sprzedaży. Jeśli wiesz, że czeka Cię praca w niskich temperaturach lub nieprzewidywalnej aurze – zwróć uwagę na termoizolację obiektu. Omów też z dostawcą inne niuanse planowanego biznesu. Na pewno uzyskasz pomoc przy dobraniu kontenera gastronomicznego na miarę potrzeb.

Skomentuj lub podziel się opinią